Luid de klokken die nog kunnen luiden
Vergeet de volmaakte gift
Alles heeft een barst
Zo valt het licht binnen

Leonard Cohen – Anthem.

Het cadeau van de imperfectie

We zijn allemaal op zoek naar de ideale relatie.
Die ene partner, die ons vervult, begrijpt, aanvoelt, ons gelukkig maakt.
De wens is begrijpelijk, we worden er al op jonge leeftijd op voorbereid.
Bijna alle liedjes gaan er over.

We worden allemaal teleurgesteld in onze zoektocht naar de perfecte partner.
Ze laten ons in de steek, begrijpen ons niet, voelen niets aan, maken ons ongelukkig.
Dat is te begrijpen, we leren het al vroeg.
Bijna alle liedjes gaan er over.

We groeien op in een wereld waarin een romantische liefde de magische oplossing is voor alle persoonlijke wensen en behoeften. En het mooie is, je hoeft er niets voor te doen. Je hoeft er alleen maar in te geloven. In een goede en vervullende relatie gaat alles vanzelf. Of in ieder geval moeiteloos. Wat inspanning kost, is een project. Als een relatie een project wordt, haken we af. We moeten al zoveel. Mag er ook iets zijn zonder moeten?
Bijna alle liedjes gaan erover.

Onze ouders en grootouders zagen het huwelijk als een werkwoord. En de verbintenis die het inhield was voor eeuwig. Of in ieder geval voor altijd. Alles werd verkregen door hard te werken. Eenmaal aangeschaft, was men zuinig op de spullen. In die tijd onderhield je wat je had. Dus ook een liefdesrelatie.
Maar de tijden zijn veranderd, arbeid is duur, spullen goedkoop. En binnen handbereik. Er is veel aanbod, veel diversiteit, hoge omloopsnelheid. We stellen hoge eisen, willen alles nu, zien geen grenzen. We leven in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. En ieder het geluk mag opeisen. Zeker in een relatie.
Bijna alle liedjes gaan erover.

En wat als het niet zo gaat?

Natuurlijk bestaat romantische liefde, niet voor niets gaan bijna alle liedjes er over. Maar hoe zorgen we dat een relatie waardevol blijft. Door hard te werken, door steeds in te leveren of telkens in te ruilen?

We lopen allemaal krassen en barsten op in ons leven. Het mooie gaat er af zeggen ze. Maar is dat zo? Barsten zijn de zichtbare buitenkant van een innerlijke strijd die je geleverd hebt. En gewonnen. Wat je niet dood maakt je sterker, zo luidt het gezegde. Zelfs als het niet zo voelt. Het mooiste cadeau dat je kunt krijgen is dat je partner de schoonheid van je leven voelt, waar jij de barst ziet.

In een relatie die er toe doet, vind je niet de perfectie, maar de mogelijkheid om samen te groeien. Je herkent in elkaar het leven én de barst. Er bestaat geen garantie voor altijd. Ook in een relatie ontstaan barsten, dat kan niet anders. En misschien moet het wel, want alles wat groeit zet uit. Als je relatie uit zijn oorspronkelijke voegen groeit, komen meer mogelijkheden aan het licht. Dat kan angstig zijn als je wilt vasthouden aan het oude. Maar als jij en je partner samen, het waard zijn, is het een prachtige ontdekkingsreis. Die je allebei verrijkt. En waarbij je beiden nog meer tot bloei komt.

Ga niet langer op zoek naar de ideale partner, die ogenschijnlijk precies in het plaatje past.
Vind de partner met de barst waardoor het licht naar binnen schijnt.

Ewoud Dekker

Heb je vragen over retreats, of een persoonlijke vraag? We beantwoorden ze graag. Stuur een whats-app bericht aan Arte dell' Anima. Ewoud Dekker neemt zo snel mogelijk contact met je op.