Hokusai tekende iedere dag van zijn leven een leeuw. Als een ritueel, om de dag vredig te stemmen.

Verplaats je even in het Japan van rond 1820. Stel je daarbij een kunstenaar voor, prenttekenaar, schilder en etser. Neem even voor het gemak aan dat hij luistert naar de naam Hokusai. En dat de naam Atelier van het Noorden betekent.
Gemakkelijker is het waarschijnlijk je te verplaatsen in een man die op het punt staat te trouwen met de vrouw van zijn dromen. Dat is niet aan tijd en plaats gebonden.
Hokusai is een beroemd man, en een tekening van hem kopen voor je aanstaande, is een prachtig, waardevol en duur cadeau.
Drie maanden voor de huwelijksplechtigheid bezoekt de man Hokusai en bestelt een tekening van een leeuw. De tekening zal klaar zijn voor het huwelijk. De prijs is afgesproken.
Een maand voor die datum vraagt de man aan Hokusai hoe het met de leeuw staat. Hokusai antwoordt enigszins verbaasd dat hij er nog niet aan is begonnen.
Een week voor het huwelijk vraagt de man opnieuw naar de vorderingen en ontvangt hetzelfde antwoord.
Op de dag van de huwelijksplechtigheid meldt de man zich zenuwachtig bij Hokusai. Hij komt de leeuw ophalen. Deze is echter nog niet klaar. Of hij over een uur wil terugkomen. Ontgoocheld en bijna in paniek meldt de man zich een uur later opnieuw. Hij wordt vriendelijk ontvangen en meegenomen naar het atelier. Daar pakt Hokusai een vel papier en schildert in één vloeiende beweging een Leeuw. De Leeuw.
De man is verbijsterd, de leeuw is mooier dan hij zich ooit had kunnen voorstellen, maar zo snel gemaakt dat zijn oog het niet heeft kunnen volgen. “ Het is prachtig, meester, maar zoveel geld voor zo’n kleine inspanning?”
Hokusai zucht en gebaart de man hem te volgen. Ze gaan een gang door, een kamer, nog een gang en komen uiteindelijk in een ruimte die vol staat met kasten. De wanden zijn volledig aan het oog onttrokken door kasten die reiken tot aan het plafond. Hokusai doet van enkele de deuren open en er tuimelen tientallen, honderden, duizenden getekende leeuwen uit.
“ Begrijpt u”, zegt Hokusai, “deze leeuwen bepalen de prijs van uw leeuw. Al 50 jaar leef ik met deze leeuwen, zodat uw leeuw vandaag kon worden geboren”.

Beschroomd maakt de man een buiging, voldoet de rekening en rent hoopvol, met de Leeuw onder zijn arm, naar zijn aanstaande vrouw.

Ewoud Dekker

Schilderij: Marian de Neef