Relatieproblemen, zoek de verschillen in communicatie

Hoe kijken we? Wat zien we? Hoe kan het dat we niet hetzelfde zien, als we naar hetzelfde kijken? Het beeld dat we zien verandert in de persoon die kijkt. Het is geen andere beleving, het is een werkelijk andere wereld. We leven allemaal in een eigen, uniek universum.
Je wilt gezien, gehoord en begrepen worden. Zeker in je relatie. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Daarbij ken je jezelf vaak niet eens goed. Dubbele complicatie, onmogelijke opdracht.

Een oneindig aantal werkelijkheden.
Het wonder is echter, dat het kan. En nog wonderlijker, dat de handleiding uiteindelijk heel simpel is. Uiteindelijk, want we moeten er wel iets voor opgeven. Namelijk het idee dat de werkelijkheid bestaat. En dat jij en je partner in één en dezelfde werkelijkheid leven. Opvallend genoeg maakt dat veel mensen angstig. Wat verbindt ons, als er geen gemeenschappelijke realiteit bestaat? Bij mij werkt het juist andersom, bij de realisatie van een oneindig aantal werkelijkheden, ontstaat een groot gevoel van lichtheid, ruimte en schoonheid.

De handleiding.
Onlangs waren twee foto’s te zien. Op beiden een groep austronauten. Eenmaal zittend als een voetbalelftal, op de andere foto draaiend in een kring als de blaadjes van een bloem. Welke was gemakkelijker om te maken? Antwoord: de bloem. Reden: ze waren beiden in de ruimte genomen. De gewichtloosheid maakte het zitten moeilijk en het draaien gemakkelijk. Zonder kennis van gewichtloosheid begrijpen we het niet. Zonder kennis van zwaartekracht zal iemand uit de ruimte onze verbazing niet begrijpen.

De andere wereld van je partner.
Als je verliefd bent is de ander een wonder waar je naast wakker wordt, zingt de zanger.
Als je elkaar niet meer begrijpt, denk je dat het aan de ander ligt. Die is niet helder, ziet de zaken verkeerd, en begrijpt jou niet. Die is van het pad af, in een andere wereld. Het laatste klopt. Vooral letterlijk. In die andere wereld is alles anders. Het ziet er anders uit, ruikt, smaakt, hoort en voelt anders. Uitleggen heeft geen zin. In jouw wereld kan je het niet horen, proeven, ruiken. Denk aan de goddelijke wijn in Frankrijk, die thuis niet smaakt. Je neemt de wijn mee, niet Frankrijk.

Het wonder van Alice.
Als ieder mens, en dus ook je partner, leeft in een eigen werkelijkheid, kan je deze alleen leren kennen door er in te stappen. Alice, die van Wonderland, geeft het recept. Met onbevangen nieuwsgierigheid en de durf om waar te nemen buiten de grenzen van wat ze weet, komt ze in alle werelden. Door te drinken uit een fles met het etiket ‘drink mij’ wordt ze zo klein dat ze door een piepkleine deur kan lopen, door van de cake te eten waarop staat ‘eet mij’ kan ze bij een sleutel die op een onbereikbare plek ligt. Als je onbevangen stapt in de wereld van de ander, gaat er letterlijk een wereld voor je open. Het levert een ongelooflijke schoonheid op.
Zie door haar ogen, proef met haar mond, herinner met haar geheugen, denk met haar brein, voel met haar hart. Kortom: wordt even je partner. Hoe? Door je mee te laten nemen en zonder oordeel de andere wereld te onderzoeken met de onbevangenheid van Alice. Zo neem je het land én de wijn mee. Dichterbij je lief kun je niet komen.

   Funny, it’s not a rose I touch, it’s always you. (Burke, van Heusen)
Uitvoering 
Chet Baker

Heb je vragen over retreats, of een persoonlijke vraag? We beantwoorden ze graag. Stuur een whats-app bericht aan Arte dell' Anima. Ewoud Dekker neemt zo snel mogelijk contact met je op.